Useimmat kehonpainoa käsittelevät kirjoitukset nostavat esiin kalorien syömisen suhteessa kulutukseen. Pitää paikkansa että, paino, perse ja keskivartalo kasvaa kun kaloreita syödään enemmän kuin niitä kuluttaa.

Säikähtäneimmät alkavat jumpata, nostaa painoja ja kuluttaa lenkkipolkuja enemmän. Katsotaan tarkkaan, mitä suuhun laitetaan ja nautintoja rajoitetaan. Hetkeksi. Kunnes lipsutaan takaisin siihen mihin on tottunut tai jokin paikka menee rikki lenkkipolulla, padelissa tai salilla.

Harvoin jutuissa nostetaan esiin niitä syitä, mitkä saavat syömään niin kutsutusti liikaa kaloreita suhteessa kulutukseen.

Totta kai liikuntatottumuksilla tai tottumusten puutteella on vaikutusta, mutta aikuisista pienikokoisimpienkin tulisi syödä lähes 2000 kcal päivässä eikä ”miehenkokoistenkaan” tulisi jättää päivän kaloreita paljoa alle 3000. Kaloreista enemmän blogissani Painavaa asiaa kaloreista.

Päivän tai päivien mittaan kumuloitunut pitkäksi venynyt vajaus energiansaannista laukaisee energiahimon.

Himo on usein holtitonta ja tyydytetään mahdollisimman nopeilla ja helpoilla keinoilla. Energiaintensiivisisllä välipaloilla, hotkimalla huomaamatta yli tarpeen tai napostelemalla pitkin loppupäivää. Himo sanelee tahdin.

Juttu piilee siinä, mistä omien ruokailutottumusten kalorit koostuvat.

Päivän aterioiden muodostama kokonaisuus on avainasemassa. Jos oma ruokavalio koostuu riittävästä energiansaannista, jonka ravintosisältö on jokseenkin tasapainossa, pysyy nälkä paremmin kurissa, annokset maltillisina ja ateriavälit tasaisina.

Sen sijaan, että keskitytään karsimaan kaloreita, tulisi ennen kaikkea ensin kiinnittää huomiota aterioiden sisältöön. Sen avulla turhat kalorit karsiutuvat itsestään.

Uusi julkaisemani Ravinnon rakentamisen käsikirja sisältää esimerkkejä arkisista ateriakokonaisuuksista, joiden avulla jokainen pystyy mukailemaan itselleen tasapainoisen ruokavalion. Käsikirja on koottu yhdessä ViaEsca-ravinovalmentaja Anna Tervon kanssa ja reseptit ovat jokaisen valmistettavissa.

Siirry Get Fit Shop -verkkokauppaan tästä.