Ruokavaliot, joissa luvataan yksittäisiä tuloksia, ovat roskaa. Niistä vain massan kasvattamiseen perustuvat antavat pidemmälle kantavia tuloksia, koska massa kasvaa varmasti. Loput rasvan polttamiseen, tiivistämiseen tai laihduttamiseen tähtäävät ruokavaliot perustuvat lyhytaikaiseen, kehoa näännyttävään vaikutukseen, joista hyötyvät ainoastaan fitnesslajien kauneuskilpailuihin valmistautuva treenaaja. Terveyttä parantaviin tuloksiin ei ole oikoteitä.

Ruokavalio on yksilöllinen. Sitä muokkaa oman mikrobikannan reagoiminen eri ravintoaineille sekä kokemuksemme aina kohdusta asti. Parhaassa tapauksessa yksilön suhtautuminen omaan ravintoon on pysynyt ennakkoluulottomana, joustavana ja monipuolisena. Kun ravinnosta saa omaan kulutukseen nähden sopivasti energiaa, joka sisältää kaikkia ravintoaineita sopivassa suhteessa, toimii metabolia eli aineenvaihdunta tehokkaasti. Yhdessä sopivan liikunnan kanssa saadaan aikaan myös pidemmälle kantavia tuloksia.

Ihmisen keho on ollut nyky-yhteiskunnassa vasta vähän aikaa eikä evoluutio ole ehtinyt muokkaamaan sitä sopeutumaan ympäristöön, jossa ravintoa on helposti saatavilla. Kehomme toimii kuten satoja tuhansia vuosia sitten. Pidempi jakso energiavajeessa laukaisee varotoimena ravinnon janoamista ja olemassa olevan energian säästämistä. Kulutuksemme ylittävä energia varastoidaan pahan päivän varalle. Mekanismista on ollut hyötyä, kun seuraavan aterian ajankohtaa ei tiedetä ja sen eteen on joutunut näkemään vaivaa ja liikkumaan pitkiäkin matkoja.

Optimaalisen ruokavalion koostaminen ei ole vaikeaa: ruokaa ja vaihtoehtoja on runsaasti. Kyse on vain riittävästä määrästä parempia valintoja.

Terveellinen ruokavalio on asenne, jossa ravintoon suhtaudutaan osana palautumista. Toimiessaan se tarkoittaa jaksamista ja hyvää oloa. Keholla on ollut riittävästi energiaa palautua menneistä haasteista ja energiaa riittää vielä edessä oleviin haasteisiin. Uudestaan ja uudestaan.

Haastavinta on ymmärtää, mikä itselle on riittävästi. Suurin osa aliarvioi todellisen energiantarpeensa. Syödään liian vähän, liian yksipuolisesti ja luullaan, että jonkin yksittäisen ravintolähteen suosiminen tai rajoittaminen auttaa eteenpäin. Näin ei ole. Ravinto on holistista, jossa kaikki sen osat toimivat yhteistyössä auttaakseen kehoa toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ilman mitään ylimääräistä.

Kesällä julkaisemani Ravinnon rakentamisen käsikirjassa esitetään selkeästi se, mistä tasapainoinen ravinto koostuu, miltä se näyttää ja miten aterioita rakennetaan. Se ei ole dieetti, eikä se ole ruokavalio. Se on käsikirja, jonka pohjalta jokainen pystyy koostamaan oman ruokavalionsa kohti tasapainoa ja pysyviä tuloksia.

Siirry Get Fit Shop -verkkokauppaan tästä.